Bezige Belgen

General Information

2015 zit er bijna op. Ter voorbereiding van 2016 — en de eerste editie van BAD — blikken we terug op de prestaties van Belgische ontwerpers tijdens de designweek van Milaan in april.

Het Salone de Mobile, nog altijd ’s werelds grootste meubelbeurs, kreeg dit jaar iets meer dan 300.000 bezoekers over de vloer, en wint terug aan belang.

Een jaar of tien geleden ruilden verschillende toonaangevende fabrikanten hun stands op de beurs voor tijdelijke locaties in het centrum van Milaan. Maar die trend lijkt nu gekeerd. Met uitzondering van B&B Italia zijn bijna alle grote merken teruggekeerd naar de grotten van Alibaba in de voorstad Rho. Resultaat: in het centrum van Milaan leek het dit jaar stiller dan anders. Ook omdat een aantal vertrouwde fabrikanten dit jaar spoorloos verdwenen bleek. Discipline, Established & Sons en Skitsch — relatief jonge, maar toch al behoorlijk grote namen — waren nergens te bekennen. Het Deense Hay, vorig jaar een van de hoogtepunten van de designweek, bleef dit keer thuis. Net als het Franse Moustache, dat het budget voor een stand liever investeerde in een promotievideo. Maar er was ook goed nieuws. De Belgische merken en designers vielen extra in de kijker.

Maarten De Ceulaer was in Milaan present bij twee gezaghebbende meubelmerken, Cappellini en Moroso. Bij de eerste toonde De Ceulaer zijn Mutation familie — stoelen en krukken die eruit zien alsof ze gevormd zijn door een chemische reactie. Ze werden opgenomen in Cappellini Next, de meer experimentele lijn van het mythische label. Bij Moroso was er Woof and Warp, een kamerscherm waarin hout en textiel tot één geheel zijn geweven.

En architect Vincent Van Duysen pakte uit met verschillende ontwerpen voor designgiganten B&B Italia (een tafel, Oskar, en een reeks kasten met de verzamelnaam Surface) en Molteni (het nieuwe kastensysteem Gliss Master, en een bed, Ribbon).

Maar verder hielden de Belgen het eerder bedaard in Milaan. Op de meubelbeurs in Rho toonden fabrikanten als Delta Light, Extremis, Indera, Manutti, Modular Lighting, Royal Botania, Tribu en Wever & Ducré hun nieuwe producten (bijna uitsluitend tuinmeubilair en verlichting, de twee peilers van de Belgische designindustrie).

Alain Gilles onthulde zijn ontwerpen voor 2015 bij ongeveer evenveel merken, waaronder het Italiaanse Bonaldo en het Franse La Chance. En Xavier Lust presenteerde nieuw werk bij vijf Italiaanse fabrikanten, waaronder MDF Italia, Kristalia en FIAM, en bij de gereputeerde Nilufar Gallery.