De Belgen van Milaan

General Information

In de Sala Napoleonico van de Academie van Schone kunsten van Brera organiseerde de overheidsorganisatie Belgium is Design een tentoonstelling met de titel Confronting the Masters. Welke meesters? De tien Designers van het jaar, winnaars van een onderscheiding die ooit door Knack Weekend werd gelanceerd, maar intussen bijna de status heeft van een staatsprijs (duo Muller Van Severen is de recentste laureaat, BAD-eregast Sylvain Willenz kreeg de titel in 2009). Of ging het eerder over de klassieke gipsen beelden in de zaal? Het was in elk geval een strakkere, en dus efficiëntere manier om Belgisch design in de kijker te zetten dan eerdere pogingen.

A Belgian Village, in de immense tuin van een stadsvilla in de wijk Lambrate, was het tijdelijk onderkomen van vooral jonge ontwerpers en kleinere merken, maar bijvoorbeeld ook het Designmuseum van Gent. Denk festivalweide in miniatuur, met designers in de rol van rocksterren. Er kwamen meer dan vijftigduizend bezoekers langs. Bij de deelnemers: Alton, Atelier Belge, De Invasie, Delta Light, Designmuseum Gent, Filip Janssens, FIVE AM, Fragmenteer, Giel Dedeurwaerder & Sebastien Talpe, Ilse Bruggemans, Not Too Arty Shop, Sep Verboom, Serax, Studio Woot Woot, VOMO, Quitch en Zangra. De Belgische enclave werd georganiseerd door Dift, een bureau dat een bijzondere link heeft met BAD-hoofdkwartier Gent.

 

PREV

Image 1 of 2

NEXT

De mooiste Belgische verrassing in Milaan was de opstelling van de Brusselse galerie Maniera in het sfeervolle Palazzo Clerici, met meubilair van 6A Architects (Dust Free Friends, een voortzetting van de experimenten in plywood van Enzo Mari) en Richard Venlet (een tafel geïnspireerd door Henry Van de Veldes Hotel Wolfers in Brussels), en een spectaculair tapijt van textielontwerper Christoph Hefti, die voor onder meer Dries Van Noten en Lanvin heeft gewerkt.