Soon more info

Close

About

Galerie Frank Taal presenteert op B.A.D. Tom Woestenborghs en Marilou van Lierop.

Tom Woestenborghs (°1978) behaalde zijn MA schilderen te Antwerpen en in 2005 een postgraduaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten.

Zijn achtergrond als kunstschilder valt direct op in zijn nieuwe werkwijze waarin hij zijn composities minitieus opbouwt uit verschillende lagen x-film folie en papier tape

op dibond, waarna hij de werken overgiet met epoxyhars. Deze totaal andere benadering van de collage schept een nieuw beeld, met een dynamiek tussen hoogglans en de vele kleine, matte kleurvlakken.

Op BAD worden werken getoond uit ‘Home is a formal, yet loving place’. Deze reeks functioneert als een warme knipoog naar de dualiteit die ons leven beheerst. Ze beschouwt het conflict tussen de formele representatie – die we zo graag als schild gebruiken – en de drang naar warmte en diepe menselijkheid waar we steeds naar snakken.


Marilou van Lierop (°1957) schildert een ongrijpbare, bevreemdende, licht surrealistische wereld. Herkenbaar en tegelijk onpeilbaar. Al schilderend verkent ze sociale en existentiële fenomenen.

Ze schildert de chaos en de hulpeloze manieren van de mens om er greep op te krijgen. Ons oog schuift heen en weer over de massataferelen en vindt nergens rust. Van Lierop leidt onze blik niet. Ze dwingt niet. Er is geen centrum, geen focus, alleen rustige chaos. In sommige werken brengt ze evenwel witte lijnen aan als  verbindingstekens tussen mensen of tussen een geïsoleerd individu en een menigte. Zo brengt ze een ordening aan. “Maar dat is een projectie van de mens,” zegt ze daar zelf over. “We willen ordeningen. En vervolgens denken we dat die ordening de realiteit is. We creëren dingen die ons overstijgen – massa, wetenschap, religie – en zijn er vervolgens bang voor.”

Het werk van van Lierop gaat over de willekeur waarmee mensen zich gedragen en zich tegen elkaar afzetten – als massa en als groep – en over onze onmacht om orde in de chaos te krijgen.

Niets is wat het lijkt. Welkom in het bevreemdende universum van Marilou van Lierop.

Tekst: Eric Rinckhout