Soon more info

Close

About

Galerie S&H De Buck bestaat sinds 1972. Verschillende disciplines worden getoond: schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, video, multimedia, nieuwe media, design, sierkunsten, …Wij bieden een platform voor hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Permanent: Het werk van Siegfried De Buck: Maker van Hedendaagse juwelen, zilveren objecten, design e.a.

Galerie S&H De Buck brengt per jaar een achttal tentoonstellingen. Wij werken met een vaste kern van kunstenaars (nationaal en internationaal) die met een zekere regelmaat te zien zijn in een solo- of groepstentoonstelling.

De voorliefde en de aandacht van de Galerie S&H De Buck gaat o.a. naar poëtisch geladen werk zoals het werk van de kunstenaars gekoppeld aan de Galerie. Schilderkunst is altijd belangrijk en actueel gebleven.

De spanning tussen het individu, de samenleving en de manier waarop de kunstenaar zijn omgeving versus de wereld ziet blijft intrigeren. Vandaar ook de interesse voor de fotografie als geschilderde momentopname en video. De vormelijke kracht van waaruit een sculptuur, een schilderij of een juweel ontstaat roept respect op. Het creatieve proces van de kunstenaar dat tot schoonheid leidt is een mentale verrijking en geeft een blik op het verleden en de toekomst.

PHILIP HENDERICKX

CHRISTINA MIGNOLET

JOHAN CLARYSSE

CHRISTINA MIGNOLET

Het lijkt erop alsof in de kunst van Christina Mignolet drie lagen van portretteren een geïntegreerd geheel vormen. Een portret veronderstelt op z’n minst twee referenties. De eerste is de geportretteerde als lichaam, als materiële vorm. De tweede betreft de essentie van het gelaat, de unieke authenticiteit van de geportretteerde ander. Maar, misschien is er een derde referentie: het portret als een innerlijk portret van de kunstenaar zelf doorheen de portretten van anderen. Mignolet slaagt erin een bijzondere betekenis te verlenen aan uitdrukkingen. Dit blijkt uit al de verschillende manieren waarop ze de mens in beeld brengt: verwonde kinderen, liefhebbende lesbiennes, anonieme geliefden, wanhopig jonge mensen, vrouwen in overdrive, geheime momenten, onschuldige meisjes, angstige ogen, meisjes als tweelingzusjes, enz. Hoewel het gelaat altijd zo onuitwisbaar met de identiteit van de persoon wordt vereenzelvigd, kunnen we evengoed dezelfde gelaatsuitdrukking gebruiken om onze diepste gevoelens te verbergen. Instinctief associëren we de uiterlijke verschijning met de ziel van de persoon. De portretten van Mignolet engageren zich binnen deze delicate dubbelzinnigheid waarin het masker niet langer de subjectiviteit representeert. (Joannes Késenne)


JOHAN CLARYSSE

De ambiguïteit van onze menselijke drijfveren en verlangens en de begrippen macht en identiteit die ermee samenhangen zijn terugkerende motieven in Clarysse’s werk. In zijn nieuwe reeks ‘les charmes discrets du pouvoir’ exploreert hij al schilderend diverse gedaanten van macht: manifeste of latente macht, destructief of constructief, disciplinair of ideologisch. Hij is gefascineerd door de alomtegenwoordigheid van al dan niet subtiele vormen van macht van zodra je mensen samen zet…”

Precies omdat het thema macht zo veel verschillende gestalten kent en iets onvatbaars in zich draagt is het een dankbaar thema om hybride beelden te maken.

Zijn schilderijen zijn niet eenduidig en blijven steeds suggestief ondanks hun onderwerpen.

De verstilde beelden roepen een raadselachtige sfeer op.


PHILIP HENDERICKX

Wie de hele wereld rondreisde en bekeek, heeft niet noodzakelijk veel gezien. Wie op zoek is naar iets anders, moet op een nieuwe manier leren kijken. Het zou een intentieverklaring kunnen zijn van kunstenaar Philip Henderickx. Niet alleen getuigen zijn schilderijen en installaties van een eigenzinnige en soms vreemde blik op de dingen, ook vormen het kijken, de uitzichten en de vertes een terugkerend thema in zijn werk. Philip Henderickx streeft in zijn surrealistische portretten naar scherpte. (Deel uit tekst van Frederik De Preester)