Liliane Vertessen,
eregast van BAD art

Artist Interview

Liliane Vertessen wordt de tweede eregast van BAD Belgium Art and Design, een nieuw en uitzonderlijk evenement voor Belgische kunst, design en interieur, van 18 tot 21 februari 2016 in Gent.

Liliane, geboren in Leopoldsburg in 1952, studeerde drie jaar aan de Antwerpse Kunstacademie en vervolgens twee jaar voor regie-assistente in Brussel. Haar werken, analoge fotografie gecombineerd met neon, zijn net zoals de Limburgse zelf uniek en zeldzaam.

Vanaf het prille begin van haar carrière waren haar eigen uiterlijk en fotografie de onderwerpen en vertrekpunten van Vertessens multimediale installaties. Zo maakte ze midden jaren zeventig een erotische fotoreeks van zichzelf met polaroids. De poses zijn sterk geënsceneerd en stralen een kitscherige wereld van glitter en schijn uit. Zo speelt ze verschillende rollen: de dame, de koningin, de femme fatale, de prostituee, la pantera rosa, Lola en het onschuldige meisje. Die mysterieuze dubbelzinnigheid, het provocerend rollenspel en het grenzeloos exhibitionisme maken dat haar feitelijke identiteit ongrijpbaar is.

Vertessen stelde o.m. tentoon in Museum D’Hondt Dhaenens in 1983, De Brakke Grond in 1986, PCBK Hasselt met Cindy Sherman in 1987, in het SMAK in 1989 en het PMMK in Oostende in 2001. In 1996 won ze de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. In de collecties van het MUHKA en het PMMK, en in het Vlaams Parlement bevindt zich werk van haar. In 2006 bundelde ze honderd zelfportretten in een boek met de titel ‘Devil in disguise’

Wat Vertessen precies zal brengen in de Gentse Eskimofabriek, volgt binnenkort. Meer details worden de komende weken en maanden op deze plek onthuld.

Foto’s: © Liliane Vertessen

PREV

Image 1 of 9

NEXT