fbpx

Joke Raes

wat is BAD?

BELGIUM ART DESIGN is een event rond kunst en design dat plaatsvindt van 10 tot en met 13 oktober 2019 in de Floraliënhal in Gent.

BAD brengt kunst en design resoluut samen op één plek. Wij geloven dat de grenzen tussen beide alsmaar minder relevant zijn. Zowel kunst als design hebben de kracht om onze emoties te prikkelen. Ze doen ons anders naar de werkelijkheid kijken. Dat is hun kracht en meerwaarde.

BAD werkt met een team van curatoren die de deelnemers selecteren. Dit jaar zijn dat Daan Rau voor kunst en Johan Valcke voor design. Daarnaast zal Tatjana Pieters een platform bieden aan jonge of onbekende kunstenaars en zal trendwatcher An Bogaerts een setting maken om u door de hedendaagse en de aankomende trends te loodsen.

In 2019 krijgt BAD ook een thema: START TO COLLECT. Hiermee willen we mensen een eerste zetje geven naar het verzamelen van kunst en design.

BAD brengt kunst en design resoluut samen op één plek

Nathalie Van der Massen

Een waaier van engagementen

BAD gaat een waaier van engagementen aan, van de selectie van de deelnemers over het organiseren van de communicatie tot aandacht voor de scenografie en diverse belevingsmomenten. Het event wordt professioneel gecureerd zodat we de meest authentieke en de meest kwaliteitsvolle Belgische kunst- en designvoowerpen kunnen aanbieden.

Zowel jonge en miskende of onbekende talenten, als bekende namen, krijgen een plaats op BAD. We speuren naar Belgische creaties in eigen land, maar ook buiten de landsgrenzen.

Team & Curatoren

Daan Rau

Daan Rau

Daan Rau
Daan Rau is oprichter van de non-profit organisatie Amarant en gewaardeerd kunstcriticus en connaisseur van actuele kunsten. Hij is curator van tal van tentoonstellingen in binnen-en buitenland. Zijn ervaring en kennis zorgen voor een fijne selectie van kunstenaars die zich niet enkel tot één discipline beperken.

Tatjana Pieters

Tatjana Pieters

Tatjana Pieters

Tatjana Pieters is eigenaar van de gelijknamige galerie in Gent en gekend om haar eigenzinnige neus voor het ontdekken van jong en onconventioneel talent. Zo was ze de eerste galeriehoudster van opkomende Belgische kunstenaars als Helmut Stallaerts, Kasper Bosmans, Rein Dufait en Lisa Vlaemminck. Pieters is opgeleid als conservator-restaurator in de beeldhouwkunst aan de Academie van Antwerpen en studeerde aansluitend Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Gent. Met Philippe Van Snick bewees ze ook gewaardeerde oudere kunstenaars te kunnen herlanceren in een ruimer internationaal kader. Ze bracht zijn werk ondermeer in de collectie van het MoMA New York en bouwde mee aan zijn indrukwekkende internationale tentoonstellingsparcours van de laatste jaren.
Sinds 2008 zetelt Pieters in tal van jury’s en commissies, waaronder de subsidiecommissie voor de Beeldende Kunst van de Vlaamse Gemeenschap, de jury van de Vlaamse Cultuurprijs en die voor het Belgisch Paviljoen op de Biënnale van Venetië. Sinds 2004 maakte ze al meer dan 100 tentoonstellingen in en buiten haar galerie.
Aan de basis van haar liefde voor kunst staat haar engagement voor de vooruitgang van mens & maatschappij en het geloof dat kunst mensen bewuster kan laten kijken naar en omgaan met zichzelf en de wereld. Vanuit deze filosofie is ze naast haar galerie sinds 2016 ook internationaal actief als gelicenseerd Avatar® Master in het geven van Avatar, een ervaringsgerichte bewustzijnstraining die mensen leert leven vanuit vrije wil. Voor BAD zal ze een tentoonstelling brengen met een selectie van jonge Belgische kunstenaars die nog niet of onvoldoende zijn opgenomen in het commerciële circuit ondanks hun actuele praktijk.

Interview met Belgian Boutique
Interview met H ART Magazine

Johan Valcke

Johan Valcke

Johan Valcke
Johan studeerde af als archeoloog / kunsthistoricus aan UGent in 1974 en werkte van 1975 tot 1991 voor de Belgische Overheid om de promotie van de hedendaagse toegepaste kunst in Vlaanderen te organiseren. In 1991 federaliseerde hij met zijn dienst naar de Vlaamse Overheid (Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen- VIZO) en werd er in 1991 benoemd tot directeur van de dienst die in 2004 Design Vlaanderen werd. Met Design Vlaanderen organiseerde hij vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland rond toegepaste kunst en design, publiceerde het tijdschrift Kwintessens, richtte de Design Vlaanderen Galerie en de Henry van de Velde Prijzen en Labels op, naast de prestigieuze tentoonstellingen ‘Triënnales voor Design’. Design Vlaanderen was een platform waar designers, bedrijven en publiek elkaar ontmoetten. De organisatie vervulde een belangrijke trekkersrol op gebied van de erkenning en promotie van design, ook internationaal via het lidmaatschap en de actieve rol van Design Vlaanderen in World Crafts Council Europe en BEDA (Bureau of European Design Associations), waar Johan meerdere
Johan blijft actief tot op vandaag in de advies commissie van het AGB (Autonoom gemeentelijk bedrijf) voor het SMAK, het MSK en Designmuseum Gent, de Algemene Vergadering van het HISK, de aankoopcommissie (na 1958) van het DIVA in Antwerpen en de Raad van Bestuur van Kunst in Huis. Eind april 2018 richtte hij zijn galerie “Valcke Art Gallery” in Gent op. Hij toont er hedendaagse kunst in keramiek, glas of kristal en zilver.

An Bogaerts

An Bogaerts

An Bogaerts
An Bogaerts is al ruim 15 jaar lifestyle journaliste voor de weekendmagazines van De Standaard en De Tijd en voor Feeling Wonen/Gaël Maison. Ze specialiseerde zich doorheen de jaren in design en architectuur maar staat erop een brede visie te behouden. Zo ziet u haar naam ook wel eens verschijnen bij artikels over toerisme, mode, beauty en gastronomie. An is als gedragsbiologe vooral geboeid door trends. Globale maatschappelijke trends die zich dan via allerhande kronkels weten binnen te wurmen in de manier waarop we ons kleden, ons huis inrichten, de manier waarop we eten en reizen.
Om haar honger naar trends regelmatig te voeden reist An elke maand enkele dagen naar Londen. Een stad die voor haar geen geheimen kent en die op het gebied van lifestyle een goed voorspeller is voor wat onze richting komt overwaaien. Op de BAD beurs zal An Bogaerts dan ook de huidige interieurtrends vertalen in drie trendpresentaties: The Good, The Bad and The Ugly.

Stay informed