fbpx

< Newsfeed

De collectie van Kristof

23 juli 2019

Kristof Welleman werkt in de vastgoedsector en is één van de mensen achter www.architectenwoning.be. Een man met een neus voor fijne architectuur dus. Toch is hij niet gehecht aan vastgoed. “Ik verhuis regelmatig en blijf zelden lang op dezelfde stek. Het huis waar ik nu woon, huur ik voorlopig. Maar het maakt me niet zoveel uit. Ik kan me overal thuis voelen.”

Bij dat thuisgevoel speelt zijn verzameling kunst en meubelen een grote rol. Kristof koopt hoofdzakelijk Belgische kunst en design. In zijn huis hangen werken van Stan Van Steendam, Tine Guns, Matthieu Ronsse, Liliane Vertessen, Jef Boes, Adelheid De Witte, Leo Gabin, Albert Pepermans, Laura Van Severen, Koen Deprez, Colin Waeghe,  en vele anderen. Toch noemt hij zichzelf geen verzamelaar.

“Verzamelaar klinkt wat obsessief, als een doel op zich, maar mijn verzameling is niet zo intentioneel. Ze is heel eclectisch. Toch zit er een lijn in: ik moet het mooi vinden, wil de kunstenaar persoonlijk kennen en het moet ook klikken. Mijn ouders kochten kunst op dezelfde manier: door vrienden, kennissen en toevalligheden. Bij ons thuis kwamen regelmatig kunstenaars over de vloer. Zo ben ik erin gerold”.

Kristof is een van de drijvende krachten achter Arture, een platform waar kunstliefhebbers en kunstenaars samenkomen en waar hij regelmatig kunst koopt. “Veel werken die ik koop, zijn een coup de foudre. Ik ben gevoelig aan toevalligheden: werken die niet verkocht zijn omdat een andere klant ze niet binnenkreeg, werken die vergeten in een stock staan, … het verhaal erachter maakt ze voor mij extra aantrekkelijk.”

“Eén van mijn eerste kunstwerken was een foto van Jef Boes, een vriend. Je ziet hier ook een paar werken van Matthieu Ronsse, die ik al lang enorm apprecieer. Het eerste werk dat ik van Matthieu heb, kreeg ik van mijn vader. Ik vond het een schitterend werk, maar kon dat toen niet betalen. Daarna heb ik zelf nog één werk van Matthieu gekocht, bestaande uit verknipte canvassen met de toepasselijke naam Cut Zomer. Matthieu heeft een maand in een Parijse galerie gewoond en gewerkt, en alle werken die niet verkocht waren heeft hij terug meegenomen. Hij heeft van alle overblijvende doeken stukken uitgesneden, en daar een soort van stripverhaal over zijn zomer mee gemaakt. Er zit zelfs een short in, een overblijfsel van een performance. Dat soort verhalen trekt me aan.”

“Mijn eerste designaankoop? Dat waren zes stoelen van Eames uit de jaren ’50 die ik als student gekocht heb. Ik heb ze nog steeds!” En inderdaad, de mooie glasvezelstoel heeft een plaats gevonden naast een zwarte .03 van Maarten Van Severen en een prachtige stoel van designcollectief Vormen. “Van Vormen ben ik grote fan. Zij hebben ook tentoongesteld bij Arture. Van deze stoel maken ze telkens 20 exemplaren in andere kleuren. Deze volledig zwarte past perfect bij de andere zwarte stoelen en de zwarte tafel.”

Hoe regelt Kristof het financieel?

“Ik neem meestal een lening om kunst te kopen. Ik vind het leuker om vanaf dag één het werk in huis te hebben dan te sparen en te wachten. Anders komt er van kunst kopen niet veel in huis, dan doe ik dat geld toch op aan reizen. Mijn idee is om ongeveer elke drie jaar een werk te kopen. Vroeger kocht ik werken van rond de 600 euro. Nu kijk ik wat meer uit en koop ik liever iets duurdere, kwalitatievere werken. Op mijn wishlist staat een werk van Ed Templeton. Dat is voorlopig nog niet bereikbaar, maar wie weet … Ik wil ook liever unieke werken kopen nu, geen edities meer.”

Moet kunst bij zijn interieur passen?

“Ik denk niet altijd aan waar een werk zal terechtkomen. Maar ik wil mijn kunst wel zien in huis. Waar ik woon maakt niet zoveel uit, maar ik wil thuiskomen. Laat me mijn kunst, stoelen, tafels en andere objecten installeren, en het wordt mijn thuis.”

 

Stay informed