fbpx

< Newsfeed

De collectie van Pieter Lozie

23 juli 2019

Pieter Lozie is architect en verliefd op mooie vormen. Hij is één van de grootste Belgische verzamelaars van keramiek van het merk Boch.

“In 2001 viel mijn oog op een beige koffiekan van Boch op de rommelmarkt bij Sint-Jacobs. Daarmee is alles begonnen. Vandaag is er zelfs een volledige kamer van mijn huis helemaal gewijd aan mijn verzameling Boch Frères en Boch Keralux serviesgoed.”

“Ik leg me specifiek toe op de ‘Seduction’ koffiekannen van eind jaren ’50 en begin jaren ’60. Momenteel heb ik een 28-tal verschillende motieven. Daarmee heb ik wellicht de grootste verzameling van dit model.”

Daarnaast heeft Pieter ook een uitgebreide selectie serviesgoed, vazen, schalen, Expo ’58-memorabilia, oud reclamemateriaal,… al dan niet voorzien van de originele verpakking en een sticker.

“Ik fotografeer elk stuk in een studio, en maak fiches waarop ik mijn verzameling documenteer. Ik weet ook exact welke stuks er nog ontbreken. Om die te verwerven, heb ik flyers gemaakt om uit te delen op rommelmarkten en gespecialiseerde winkels. Zo kunnen mensen mij snel op de hoogte brengen als er iets interessants binnenkomt.”

Pieters Boch-collectie werd ook de aanzet om contact te zoeken met andere verzamelaars:

“Ik beheer de website www.bochkeralux.be. Daar kunnen verzamelaars terecht om meer te weten over Boch. De archieven van de Boch-fabriek zijn destijds in vlammen opgegaan tijdens woelige stakingen en andere onrust. Daardoor is er geen officieel archief. Hoeveel modellen en motieven er zijn, is dus een mysterie. Dat maakt het extra spannend om te verzamelen.”

Of hij niet toch soms per abuis een dubbel koopt? “Ja, dat gebeurt wel eens. Dan ruil ik uiteraard met andere verzamelaars”.

Heb je thuis nog stuks van Boch en wil je er vanaf, geef Pieter dan zeker een seintje!

https://www.bochkeralux.be/

Stay informed