fbpx

< Newsfeed

Het pièce unique van D.D. Trans

4 september 2019

Dagelijkse dingen transformeren. Dat is waar het pseudoniem D.D. Trans voor staat, en het is meteen ook de missie van de kunstenaar. Vaak geeft hij een twist aan huishoudelijke objecten zoals borstels, ballonnen, kaarsen of punaises, die hij met een minimale ingreep uit hun context haalt en zo transformeert tot kunst.

D.D. Trans is ook zelf een verzamelaar. “In mijn twintiger jaren was ik grote fan van de Antwerpse Zes, maar ook van de ontwerpers van die tijd: Jasper Morrison, Marc Newson, Maarten Van Severen. Wat zij deden was toen heel nieuw. Ik ben altijd design en kunst van die tijd blijven verzamelen. Ik woon ook in een huis van Stephane Beel, die in die periode beroemd werd.”

“Ik zeg soms dat ik een ‘nostalgische’ verzameling heb, omdat ik veel generatiegenoten verzamel.  Je vindt hier bijvoorbeeld werken van Mario De Brabandere, Honoré d’O of Ann Veronica Janssens. Maar ik verzamel ook objecten en kunst van andere periodes, zoals de stoel van Muller Van Severen of het werk van Willy De Sauter.”

“Mijn verzameling is zeker niet beperkt tot kunst of unieke designstuks. Ik heb ook in serie geproduceerd design, zoals de koffiezet van Jasper Morrison of de kandelaars van Peter Zumthor voor Alessi. Ik gebruik die ook dagelijks, ze worden zeker niet voorzichtig bewaard. Ik hou wel bijna alle dozen bij. Dat klinkt nogal georganiseerd, maar is het niet. Ik heb geen inventaris, en ook geen stock.”

“Mijn meest unieke stuk? Dat is ongetwijfeld de aluminium tafel van Maarten Van Severen, gesigneerd door Malcolm McLaren en Walter Van Beirendonck. Ik mocht ooit tentoonstellen in de winkel van Van Beirendonck, en organiseerde er een muziekperformance. Walter was daar laaiend enthousiast over, en stelde mij voor aan zijn vriend Dirk Van Saene, ook modeontwerper. Die had nog een act nodig voor zijn volgende défilé. En zo trokken we naar Parijs, met een batterij synthesizers, mijn tafel van Maarten en een strijkplank als tweede tafel (lacht). Toevallig waren Vivienne Westwood en Malcolm McLaren ook op dat défilé. Achteraf vroeg ik Malcolm en Walter om de tafel te signeren, en zo geschiedde. Het is een herinnering aan een heel bijzonder moment.”

Vandaag werkt en eet D.D. Trans nog iedere dag aan diezelfde tafel, waarvan de patina boekdelen spreekt.

Stay informed