fbpx

< Newsfeed

In de kijker: Kunst Aan Zet

30 september 2019

Jeukt het om een kunstwerk of designstuk te kopen, maar heb je nog dat extra zetje nodig? Dan kun je vanaf nu terecht bij Kunst Aan Zet. Dit initiatief van de Vlaamse overheid stimuleert het kopen van kunst, onder meer met een renteloze lening. Daardoor kun je een bedrag van 500 tot 7000 euro lenen over een periode van maximaal 2 jaar, waarmee je kunst of designstukken kunt kopen bij een aantal geselecteerde galeries. Wij interviewden Hans Ruebens en Dries Cools, de drijvende krachten achter Kunst Aan Zet.

Wat is het doel van Kunst Aan Zet?

We willen het kopen van kunst en design toegankelijker maken. Uit onderzoek bij potentiële kunstkopers blijkt dat er heel wat drempels zijn om kunst te kopen. Die willen we graag wegnemen of verlagen. Zo willen we ook een doelgroep bereiken die nu moeilijker bereikt wordt.

Welke drempels zijn dat?

De grootste drempel is die om een galerie binnen te gaan. Mensen die de galeriewereld niet zo goed kennen, hebben het gevoel dat ze iets moeten kopen als ze binnen gaan. Maar ook als ze binnen zijn in de galerie, voelen velen nog obstakels. Zo blijkt uit onze bevraging dat ze zich bekeken voelen als ze er alleen zijn. Ze zijn niet op hun gemak of voelen zich niet op hun plaats, factoren die samenhangen met de sacrale sfeer in veel galeries.

Ook blijkt dat velen de prijs van een kunstwerk of designstuk niet durven te vragen, of dat ze de galerist niet durven aan te spreken.

Bovendien heeft kunst ook de perceptie duur te zijn door de astronomische bedragen die je soms in de media leest. Daardoor denken velen dat kunst sowieso buiten hun budget ligt.

Hoe wil Kunst Aan Zet die drempels wegnemen?

Op onze website (LINK) kun je zien welke galeries deelnemen aan Kunst Aan Zet. Dat zijn er voorlopig 22 in Vlaanderen en Brussel, maar we willen dat gevoelig uitbreiden vanaf maart 2020. In die galeries kun je gebruik maken van de Renteloze Kunstlening.

Wij ondersteunen de galeries bovendien om transparant te communiceren over de prijzen, en om zo toegankelijk mogelijk te zijn, bijvoorbeeld door mensen aan te spreken of door een vriendelijk onthaal.

Met de renteloze lening willen we ten slotte de financiële drempel verlagen. De lening geeft dat extra zetje dat je misschien nodig hebt om een werk te kopen. Je kan er zowel beeldende als toegepaste kunst mee kopen, zolang het gaat om werk van een kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt.

Zijn die drempels er ook op kunstbeurzen?

Veel minder. Daar heeft de bezoeker minder het gevoel van koopverplichting. Er is ook meer volk, waardoor het “zich bekeken voelen” minder speelt. Een beurs is dus een ideale plek om die drempels te overwinnen.

En de kunstenaar of ontwerper? Hoe wint die bij Kunst Aan Zet?

Het uiteindelijke doel van Kunst Aan Zet is om zowel galeries als kunstenaars te ondersteunen. De economische situatie van veel kunstenaars is precair, dat bleek recent nog uit onderzoek. Als je als kunstenaar niet in de absolute top zit, ligt je inkomen vaak onder de armoedegrens. Kunst Aan Zet werkt enkel samen met galeries uit de zogenaamde primary market, elke aankoop van een werk draagt dus bij tot het inkomen van de kunstenaar of ontwerper. We zien er trouwens op toe dat de kunstenaars correct betaald worden. In Nederland en Groot-Brittannië bestaat de renteloze kunstlening al langer. Daar zorgde ze voor een boost in de verkoop, waar de kunstenaars wel bij varen. We hopen op hetzelfde effect in Vlaanderen en Brussel.

Hebben jullie tips voor de verzamelaar in spe?

Ga vooral binnen in een galerie, en durf vragen te stellen, ook over de prijs. Zo leer je niet alleen bij over de kunst en de kunstenaar, maar ook over de prijszetting van kunst of design. Bezoek beurzen, want dat zijn ideale plekken om op korte tijd veel te zien, en de drempel is er veel lager. Wil je je smaak ontwikkelen? Dan is Kunst in huis een absolute aanrader. Daarmee krijg je voor een laag maandelijks bedrag kunst in je huis. Ideaal om eens te experimenteren. En heb je het kunstwerk of designobject van je dromen gezien in één van de galeries? Dan kun je de kost spreiden over twee jaar met de renteloze kunstlening van Kunst Aan Zet.

Meer weten? Check www.kunstaanzet.be, volg Kunst Aan Zet op Instagram of Facebook, en bezoek de stand van Kunst Aan Zet op BAD!

Stay informed