fbpx

< Newsfeed

Luk Berghe – 1954-2017

17 september 2019

Luk Berghe deed wat een kunstenaar moest doen, hij ordende de wereld via zijn artistiek onderzoek naar het wereld- en kunstgebeuren in het tijdperk waarin hij leefde. Hij stelde een kritische noot door de samenstelling van zijn beelden van de utopische wereld waarin wij sinds het ‘atoomtijdperk’ geloofden maar die we nu al geruime tijd zien afbrokkelen.

Hij stelde het hardnekkige geloof van onze etnocentrische samenleving in vraag. Niet door te schreeuwen, niet door wild om zich heen te slaan maar via het confronteren van iconische beelden in een andere ordening dan die we doorgaans kennen.

Luk laat een oeuvre achter, nog te weinig gezien, dat bijna encyclopedisch de moderniteit in beeld brengt. Hij noemde zichzelf regelmatig  ‘een journalist’ .

Luk Berghe had in zijn carrière heel wat buitenlandse tentoonstellingen, Wenen, Berlijn, Istanbul. In eigen land kreeg hij te weinig aandacht omdat zijn kritische noot moeilijk werd begrepen, zijn houding t.o.v. het kunstestablishment was op zijn minst kritisch te noemen. In een ‘schijnwereld’ houdt men niet voldoende van mensen die een soms pijnlijke waarheid aan het licht brengen.

Luk Berghe was vaste partner van Bruthausgallery en de allereerste kunstenaar die door de galerie volledig werd vertegenwoordigd. Hij hielp ons groeien en was tegelijk de kritische beschouwer, een ‘partner in crime’.

In het laatste jaar van zijn leven had hij bij Bruthausgallery een grote solo onder het noemer ‘KOCMOC’, daarbij hoorde een grote installatie in Claessens Artist’s Canvas, een groot werk hieruit ging meteen naar Watou-kunstenfestival. Bij BruthausGallery had Luk Berghe verschillende projecten (Three Generations, VERSUS, KOCMOC, Camouflaged Pearls, ..), zowel solo als in groepstentoonstellingen, zo was hij ook prominente gast op het internationale project ‘Camouflaged Pearls’ met zijn werk ‘Pallet Study Houses’, een werk dat o.m. op de longlist stond voor de Thessaloniki Biënnal 2017.

J.Van der Borght – Bruthausgallery

Stay informed