fbpx

< Newsfeed

TALK THE TALK: 10 termen om in je gesprek te weven (2)

5 september 2019

In de kunstwereld wordt er veel gegoocheld met vakterminologie. Als beginnend verzamelaar is er vaak angst om door de mand te vallen. Wij lijsten wederom enkele termen op die je moeiteloos doorheen je eerste aankoop loodsen. Niemand zal in het snuitje hebben dat jij aan je proefstuk toe bent.

SFUMATO

Dit is een schildertechniek waarbij de omtrekken ietwat flou worden gemaakt. Denk aan de Mona Lisa van Da Vinci. Om dit mysterieuze effect te bereiken worden verschillende transparante kleurlagen over elkaar gelegd. Net zoals je bij het dragen van een transparante bh en een semitransparant bloesje je tepel net niet ziet, of toch net wel. Begrijp je?

SCENOGRAFIE

De scenografie bepaalt hoe de kunstwerken in de ruimte worden gezet. Op een zuil? Tegenover elkaar? Op welke hoogte? Wat voor licht brandt er? Speelt er muziek? In plaats van te zeggen: “Mijn punten voor sfeer en gezelligheid zijn …!” zeg je nu: “De scenografie was nogal bombastisch en het kwam de intimiteit van de werken niet altijd ten goede.” Behalve als de scenografie niet bombastisch was, dan moet je dat niet zeggen natuurlijk.

ACCROCHAGE

Een duur woord voor ophangen.

ZWANG

Je zou kunnen denken dat het hier street talk voor zwanger betreft, maar niets is minder waar. Als iets ‘in zwang’ is dan bedoelt men dat het ‘in de mode’ of ‘gebruikelijk’ is.

ÜBERKITSCH

Wanneer men met kitsch een porseleinen poedel bedoelt, dan bedoelt men met überkitsch dat diezelfde poedel ook nog eens een tutu en glitteroogschaduw aanheeft. Of dat het om een werk van Jeff Koons gaat. Om het op z’n Donatella Versaces te zeggen: “Less is Less, more is more!”

AVANTGARDE

Zij die in de voorhoede lopen. In het algemeen verwijst dit begrip naar de new kids on the block, jonge kunstenaars die experimenteren met nieuwe technieken of een frisse beeldtaal. Deze term wordt ook in andere kunststromingen gebruikt zoals mode, dans of muziek. Zet morgen eens een pot stoofvlees op je hoofd in plaats van een petje en verkondig heel luid dat je avantgarde bent.

HERMETISCH

Deze term is perfect als je niet goed weet wat zeggen over een werk. Hij betekent eigenlijk dat je moeilijk toegang vindt tot een werk, of dat niet duidelijk is waar het over gaat. Let wel op dat je dit woord met mate gebruikt, anders val je alsnog door de mand.

EDITIE

Werken die in een (meestal beperkte) oplage verschijnen noemt men een editie. Ze zijn genummerd en gesigneerd, maar niet uniek zoals een schilderij dat is. Het zijn vaak gegoten sculpturen of gedrukte werken. Edities zijn meestal goedkoper dan unieke werken.

VRIJE GRAFIEK

Denk je bij deze term ook aan foute WordArt? In de kunst is het een verzamelnaam voor allerlei druktechnieken om je beeldend uit te drukken. Van gravures tot linosnedes, van hoogdruk tot monoprint. Vanalles dus. Werken uit de vrije grafiek zijn ook vaak te koop als editie (zie hierboven).

KUNSTENAAR

Als je jezelf benoemt als kunstenaar, dan ben je dat. Als iemand anders dat doet, ben je het ook. Kortom: tikkertje voor arty farty types.

Stay informed