fbpx

< Newsfeed

TALK THE TALK: 10 termen om in je gesprek te weven (1)

5 september 2019

Wanneer je strandt tussen een tros designverzamelaars die onder elkaar een praatje slaan, kan je al eens bedolven worden onder een overload jargon. Wij lijsten alvast 10 termen voor je op zodat je helemaal mee bent.

ECLECTISCH

Een samenraapsel van verschillende stijlen en sferen die in combinatie met elkaar toch een mooi geheel vormen. De term ‘MIX ‘n’ MATCH’ wordt hier ook al eens gebruikt.

HYGGE (uitspraak: “huuge”)

Een Deens verzamelbegrip voor alles wat gezellig en knus is. Enkele kaarsen, een sfeervol muziekje,  lekkere hapjes en een drankje,… kortom het goede leven.

PATINA

Vlekken of verkleuringen verkregen door oxidatie of gebruik. Denk aan kleine olievlekken op lederen onderleggers of groene kringen op je bronzen fruitschaal. Soms is het mooi, soms ook niet!

CHIC

Designertalk voor: “Vertrouw mij, het gaat schoon zijn.”

PELUW

Een langgerekt kussen. De teckel onder de kussens.

NORDIC DESIGN

De naam zegt het al: deze stijl heeft een Scandinavische, ietwat-jaren-50 vibe, vaak met witte muren en natuurlijke materialen. Beeld je in: een blauwgrijs hoogpolig tapijt, een houten bank met daarop wat zelfgebreide kussens en een mooie blonde vrouw in streepjespyama die een warm drankje vasthoudt.

ALL-OVER PRINT

Een print die zichzelf herhaalt. Of je kussen is versierd met één kleine kitten, of er staat een hele nest kleine kittens over uitgeschud (dit is een voorbeeld: het moeten niet per se kittens zijn).

BRUTALISME

Deze architectuurstijl is de laatste jaren erg in de mode, maar komt oorspronkelijk uit de jaren ’60 en ’70. Met zijn zware hoekige volumes in naakt beton roept het brutalisme bij sommigen wellicht jeugdherinneringen op aan sporthallen en culturele centra, voor anderen is deze stijl je-van-het. Hoe dan ook: met barbaren heeft de naam dus niets te maken.

FENG SHUI (uitspraak: “feng sjweej”)

Deze Chinese term betekent letterlijk ‘water en wind’, maar als het over je interieur gaat doelt hij op het creëren van een natuurlijke harmonie. De manier waarop je meubels in de ruimte plaatst is bepalend voor de energiestromen in je woonst. Yin en yang op z’n best.

OTTOMAN

Als je bij je ‘L-zetel’ een extra deel koopt dat eruitziet als een stuk van de zetel, maar dan zonder leuning, dan spreken we over een ottoman. In de volksmond ook al eens ‘de poef’ genoemd. Handig om je benen op te draperen tijdens het lezen van onze blog.

Stay informed