fbpx

< Newsfeed

Trend 1: THE GOOD

4 september 2019

Geen daad zo onbaatzuchtig als het redden van onze planeet. Althans, dat is de perceptie die we vandaag krijgen opgelegd. Dat iedereen die plastic bant en elektrisch rijdt een standbeeld zou moeten krijgen. Dat we de eigen noden en behoeftes opzij moeten zetten zolang het maar ten goede komt van het klimaat. Van zelfopoffering gesproken. Het enige lastige is dat totale zelfopoffering zonder eigenbelang eigenlijk niet bestaat. Neem het aan van een gedragsbiologe.

 

Als we opofferingen maken, dan zal dat enkel en alleen zijn omdat we daar toch een voordeel uit kunnen halen. Een betere toekomst voor onze kinderen natuurlijk, dat is een zéér goede reden. Maar ook ons eigen geweten heeft er baat bij. Het klimaat is zo’n ongrijpbaar ding dat we via allerhande eigen acties proberen om daarin toch een beetje invloed uit te oefenen. Dus die veganistische preparé tussen onze boterhammen, dat is niet alleen een teken dat we onze kinderen graag zien maar ook dat we onszelf liever zo zien. Dat we wel gelukkig worden van het idee dat we iets nuttig doen in dat gigantische klimaatkluwen.

 

Gedragspsychologe Leonie Venhoven van de Universiteit in Groningen deed er zelfs onderzoek naar en kon aantonen dat het ecologische handelen een geluksreactie uitlokt. En terecht trouwens, alle lof voor wie veganistische preparé op de boterhammen smeert. Tijdens BAD zullen we dan ook een ruimte inrichten die datzelfde geluksgevoel moet oproepen. Vol design dat op één of andere manier een inspanning levert richting duurzaamheid. Geen 100% recycleerbare kamer maar een ruimte die schouderklopjes uitdeelt. Goed bezig jij, en doe vooral zo verder.

Stay informed