Belgium Art en Design 2018

BAD LOOKS GOOD!

Belgisch talent op vlak van design en kunst

BAD, Belgium Art & Design, wordt stilaan een vaste waarde als hét onconventionele event waar de fine fleur van kunst en design van eigen bodem alle aandacht krijgt. BAD toont en promoot het beste binnen Belgische B.Art en Design, waarbij de klemtoon deze keer ligt op de ontdekking van hedendaags werk. Het event is jong en blinkt uit dankzij een gedurfde selectie van artiesten en designers.

Albert Pepermans

Atelier 7

Het publiek krijgt directe toegang tot unieke kunstwerken en designontwerpen. BAD toont een mix van kunstenaars, galeries, designers, ontwerpers en producenten die wonen of werken in ons land. De focus ligt op de kwaliteit en de toegevoegde waarde van de werken en op authenticiteit en duurzaamheid.

In 2018 geeft BAD de ruimte aan Belgische makers en creatief jong talent. Een nieuw luik “Food Design” prikkelt alle zintuigen.

Celina Gram

CROSS-OVERPLATFORM

WHERE ART MEETS DESIGN

Op het Cross-over platform “Where art meets design” raken beeldende kunst, design en architectuur elkaar. Het platform wordt zorgvuldig samengesteld door adviseurs Siegrid Demyttenaere (Design) en Daan Rau (Kunst).

In België werken heel wat jonge ontwerpers/kunstenaars in het cross-overgebied. Alle stukken die op dit platform getoond worden zijn gemaakt met een bijzondere knowhow die veraf staat van de industriële productie. Designers en kunstenaars gaan aan de slag met ruwe, brute materialen of afvalmateriaal. Als resultaat zie je alledaagse gebruiksvoorwerpen of werktuigen. Zowel aanstormend talent als gevestigde waarden halen hier alles uit de kast.

Johan Gelper

Casimir

Deelnemende kunstenaars zijn hier:

 • Johan Gelper
 • Johan De Wit
 • Patrick Keulemans
 • Gino Rizzi
 • Henk Delabie
 • Gert Scheerlinck
 • Hans Demeulenaere
 • Ben Storms
 • Leylz Aydoslu
 • Julien Carretero
 • Clarisse Bruynbroeck
 • Laura Van Biervliet
 • Casimir
 • Fatime Molnar
 • Filip Dujardin
 • Niek Pladet
 • Kaspar Hamacher
 • Hans Dobbelaere
 • Joke Raes
 • Bram Vanderbeke

BAD DESIGN

De toekomst is aan de makers en designers

België is een klein land met veel creatief talent en know how. De Belgische creatievelingen en maakindustrie zijn gepassioneerde en gedreven overlevers met een uniek talent. Belgisch design is bovendien een positief verhaal. De creatieve industrie van zowel product en industrieel design als het ambachtelijk design zitten in de lift en krijgen internationale erkenning.

Veerle Verschooren

Vitski

Yves Obeyn

We kiezen als consument meer en meer voor kwaliteit en vakmanschap van Belgische makers. Lokale makers nemen vaak het heft in eigen handen en starten co-working ateliers, collectieven en webshops. Tijdens BAD delen ze hun know how en creativiteit en laten ze zich zien. Dat is meteen de grote sterkte van BAD dat zo de ambitie waarmaakt om een echt kwaliteitslabel te worden.

BAD YOUNG TALENT

Collectieven in de kijker

BAD geeft zoals iedere editie gratis platform aan opkomend talent. Dit jaar werd COLLECTIEF TEXTIEL geselecteerd, het is een jong platform die ook samenwerkt met andere collectieven en een duidelijke visie heeft naar de toekomst. Het project Traject/Object dat getoond zal worden op BAD is een duidelijk voorbeeld van die visie en dit wil BAD graag delen.

#LEDEN

 • Annelies Bruneel
 • Esther Van Schuylenbergh
 • Joanna Reuse
 • Lore De Swerts
 • Magalie Delbeke
 • Veerle Tytgat

Onbetaalbaar

Creatief collectief op BAD

BAD wil dit jaar ook een platform zijn voor creatieve collectieven, ONBETAALBAAR is daar een mooi voorbeeld van. Ontwerpers en makers vinden elkaar, de grens tussen beide disciplines vervaagt en er ontstaan nieuwe denkpistes en inventieve oplossingen.

Flanders DC

13 Vlaamse ontwerpers en ontwerpcollectieven
Return on Creativity, daar gaat Flanders DC elke dag voor. Flanders District of Creativity ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen. Tijdens BAD nemen we dat wel heel letterlijk door u 13 Vlaamse ontwerpers en ontwerpcollectieven op een schoteltje aan te reiken.

Ministry Of Makers

waar design en economie elkaar ontmoeten
Designplatform Gent Oost-Vlaanderen vzw of Ministry of Makers (MoM) is een platform dat design inzet als middel om de economie in Gent en regio Oost-Vlaan¬deren creatiever, innovatiever en duur¬zamer te maken.

Centerpieces

Aan de studenten van KASK werd gevraagd om een hedendaagse versie van een CENTERPIECE te maken, die de tafels in de bistro van BAD zal sieren.

BAD B.ART

Ontdekking van de hedendaagse lichting

Klaartje Lambrechts

Fleur De Roeck

B.Art selecteert vooraanstaande moderne en hedendaagse kunst uit alle mogelijke disciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst, tekeningen, fotografie, multimediaproducties, etc.

In de eerste plaats richt BAD zich op Belgische kunstenaars, jong en oud of zelfs vergeten. Er is plaats voor galeries en solo artiesten al dan niet gesteund door mecenassen of crowdfunding initiatieven. Elke kunstenaar krijgt op BAD de ruimte om zijn eigen verhaal te brengen, in een serene sfeer – als in een museum.

BAD FOOD DESIGN

Belgische geuren, smaken en tafelkunst

Design en gastronomie. Waarom niet eigenlijk? Men eet eerst en vooral met de ogen, dus lijkt het logisch dat zowel de tafel als de uiterlijke aspecten van lekker eten door (food)designers worden aangepakt.Dus naast het artistieke programma lanceert BAD voor het eerst een verleidelijk “Food Design” project met Belgische producten en smaken van eigen bodem. BAD focust op de culinaire en esthetische kant van de fooddesign.

Food design Box

In een stijlvolle ruimte kunnen bedrijven en gasten genieten van een Food Design ervaring. Met gerechten van de hand van Atelier Maple in een mooie setting met werken van Jan De Vliegher aan de muur en prachtige tafeldecoratie worden alle zintuigen verwend.

Food design

by Atelier Maple

Op BAD zorgt Atelier Maple voor een totaalbeleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Atelier Maple zorgt voor een uniek BAD menu. Chef Timothy Tynes (1987) creeert unieke gerechten met diepgang en smaak. Tynes leerde het vak van groot¬meesters als Sergio Herman (pure C), Kobe Desramaults (in de Wulf), Olly Ceulenaere (Publiek) en Luc Vermeir (‘t fornuis).
Op BAD proef je van dit nieuwe talent.

Food design tableware

BAD selection voor mooi en origineel tafelen

Op BAD vind je de mooie messen van Antoine Van Loocke, servies van studio Nedda en bestek van Siegfried De Buck. Celina Gram, juweelontwerpster, presenteert er haar foodjuwelen uit vis en vlees. Keramiste Veerle Van Overloop van Fou de Feu giet afdrukken van voedselresten of verpakkingen op de beurs.

MIJMERMONOLOGEN

Een project van Linde Hermans, Petra Thomas en Vicky Janssen

Weg. Even in gedachten verzonken. Nadenkend over gisteren, vandaag of de toekomst van morgen. Op een plek, diep in jezelf, waar wijsheid en creativiteit verborgen liggen. Dáár ontstaan Mijmermonologen.

MIJMERMONOLOGEN is een geheel van 10 unieke schalen, gecreëerd rond een individu in de vorm van een metalen beeldje. De schaal staat symbool voor de comfortzone waarbinnen het karakter een monoloog aangaat met zichzelf. Of met de wereld daarbuiten. Elke monoloog wordt verteld in exact 101 woorden die de figuur een identiteit geven, en de kijker en lezer uitnodigen tot zelfreflectie. Ben jij een dromer? Een jager of een rebel? Of herken je jezelf of iemand anders meer in het personage van de hoop of het streven naar harmonie? Mijmermonologen is het resultaat van de kracht van 3 vrouwen, met elkaar verbonden door 1 verhaal.

Over het project

Het project Mijmermonologen ontstond tijdens een eerste bezoek van LECHAPERON-bezielster Vicky Janssen aan het atelier van de Limburgse Product Designer Linde Hermans in Houthalen. Een persoonlijke klik, eenzelfde visie en aanpak leidden algauw tot een samenwerking tussen de twee creatieve dames. Om de personages van Mijmermonologen tot leven te brengen, werd de pen van schrijver Petra Thomas erbij gehaald. Het enthousiasme, de inzet en motivatie van dit complementaire driekoppige team resulteerden in 10 werken, 101 woorden en 1 verhaal.