Soon more info

Close

About

Plastificatie van de natuur

Gino Rizzi gebruikt sinds 2000 gerecycleerde kunststoffen als het belangrijkste materiaal voor zijn sculpturen en installaties. Ze vertegenwoordigen natuurlijke organismen, maar dan wel gemaakt van allerlei soorten huishoudelijke artikelen en materialen. Op het eerste gezicht lijken zijn sculpturen vooral een kritiek op de alomtegenwoordige accumulatie van plastic afval. Of soms is het een speelse reactie op dit probleem. Er is echter vaak een vorm van hoop en geloof in de kracht van de natuur om zich aan te passen en te overleven. Hiermee stelt Gino’s werk ook vraagtekens bij onze homocentrische kijk op de wereld waar de mens zelf in staat is het leven op aarde te vernietigen.

Gino Rizzi noemt ‘plastification of nature’ zowat het hoofdthema in zijn werk. Zijn sculpturen geven de mogelijke uitkomsten van dit proces weer. Plastificatie kan worden gedefinieerd als een universeel transformatieproces dat kunstmatige en organische materie combineert.
Gino leeft met een continue focus op het vinden en verzamelen van plastic afval en objecten. Deze materiaalkeuze en de experimenten die hij uitvoert op elk object om het te transformeren, maken van hem een soort jager-verzamelaar, zowel een pseudo-wetenschappelijk onderzoeker als  een bezeten collectioneur in een ‘nieuwe wereld’.