Soon more info

Close

About

Het onvermogen tot communicatie met zijn diep autistische zoon loopt als een rode draad door het werk van Hans Defer (Oostende 1968). De toenemende ruis in zijn werken symboliseert het wegvallen van communicatielijnen. Zonder communicatie zijn we op onszelf aangewezen om een model te creëren van de wereld om ons heen.
Net zoals in een crime scene ontbreken er in de autistische waarneming cruciale elementen die nodig zijn om een betrouwbaar beeld van de werkelijkheid te construeren. Daarom zijn de werken van Hans schijnbeelden of onvolmaakte representaties.
Voor zijn tekeningen en schilderijen put hij uit een visuele database waarmee hij in 2006 begonnen is. Een archief van afbeeldingen uit diverse bronnen zoals kranten, tijdschriften, youtube en foto’s die hij zelf genomen heeft. Afbeeldingen die gelinkt zijn aan een context van misdaad en geweld worden gepresenteerd met willekeurige ‘banale’ beelden. Het is de waarnemer die ervoor zorgt dat de laatsten door de eersten besmet worden en onwillekeurig de geladenheid van potentiële plaatsen delict krijgen.
Zijn fascinatie voor misdaad en crime scene fotografie resulteert in 2016 in ‘Amnesia’, een ruimtelijke installatie over de Bende van Nijvel.
Zijn werken dragen geen titel maar in plaats daarvan een catalogusnummer van een systeem dat hij voor zichzelf ontwikkeld heeft.
Tussen 1990 en 2009 heeft hij niets geproduceerd.