Soon more info

Close

About

Ontwerp met een ziel

Kaspar Hamacher (1981) neemt de natuur als uitgangspunt en richt zich resoluut op een fysiek in plaats van een conceptueel ontwerp. Zoals hij zelf zegt, voelt hij zich meer vakman dan ontwerper. De dingen die hij met hout kan doen spreken tot de verbeelding: of het nu een boomstronk of een stuk leer is, de sleutel is authenticiteit in elke stap van zijn ontwerpproces. De werkwijze van Hamacher resulteert altijd in een uniek, persoonlijk stuk. Een stuk ontwerp met een diepere betekenis; met een ziel.

Als zoon van een boswachter heeft hij tot zijn negentiende altijd in het bos geleefd en gewoond en heeft handenarbeid steeds hoog in het vaandel gedragen. Tijdens zijn studie design aan de academie van Maastricht, waar er geen opleiding beeldhouwkunst bestond, bleef hij ondanks het aandringen van zijn docenten het werken met hout getrouw. Zijn stage bij Casimir was een stimulans om zijn eigen weg te blijven volgen en dat doet hij nog steeds.

“Ik hou ervan de barsten in het hout te laten zien, de onregelmatigheden, de origine. Een schoonheid vinden die anderen niet hebben gezien. Te tonen dat het hout leeft, een geur heeft. Een symbolische betekenis geven aan een object, dat is ook een beetje ontkomen aan de dwang van het consumentisme waarbij men een object weggooit van het moment dat men het niet langer nodig heeft. Het is me verbeelden dat een werkstuk overgaat van de ene generatie op de andere. Het is een andere verhouding tot de tijd, in een wereld waar alles erg snel gaat, waar alles mogelijk lijkt, maar waar men niet meer weet hoe iets echt wordt gemaakt.”